Da smo zemlja zanimljivih spomenika i zanimljivog umjetničkog stila, pokazuje i spomenik posvećen USB sticku. Ovo je prvi u svijetu spomenik ovakve vrste i vjerovatno da će dobiti određene nagrade za umjetnički dojam.

“Nakon čuvene konzerve Ikara u formi spomenika, Sarajevo se može pohvaliti još jednim unikatnim spomenikom. Dugo sam razmišljao na koju temu da pravim spomenik, šta mi je to zanimljivo što bih volio da ima vječni trag. USB stick je jedan od sinonima moje mladosti, nešto što nam je tada izgledalo kao svemirski brod kada se pojavilo, svi smo ga koristili i danas ga i dalje koristimo što je najbitnije. U svijetu je to već zastarjela tehnologija ali mi i dalje cijenimo njegovu namjenu”, navodi Nihad Kist, umjetnik koji je napravio spomenik.

Ovaj spomenik je već obišao svijet kroz formate vijesti i daje na velikom značaju turizmu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Mi smo narod koji vrlo dobro pamti lijepe stvari, i treba da im dajemo omaž. Reakcije na spomenik su fantastične i to mi je samo dalo elan da radim dalje. Plan mi je da Sarajevo pretvorim u aleju spomenika, kako bi evocirao uspomene, vratio u neko bolje vrijeme i privukao turiste. Sada trenutno radim na izradi spomenika CD playeru, disketi, pržaču CD-ova, rezervnom joysticku plejke, soccerhani, Auri Light, Golfu dvici i Nazifu Gljivi. Plan mi je da sve spomenike završim do kraja naredne godine i postavim ih po gradu”, dodao je Kist.

Projekat pod nazivom “Umjetnost nepotrebne nostalgije” je finansirat od strane Vlade Kantona, resornog ministarstva za kulturu i centrale Naše stranke na Mejtašu.