Sarajevska zima i zagađenost vazduha u glavnom gradu BiH donosi mnoge novitete kao što su kupovina prečistača vazduha, neotvaranje prozora nikad u životu, utjerivanje djece u kuću i slično.

Ono čemu se nismo nadali da će se desiti po ovakvom vremenu jeste nova sportska disciplina koju su smislili građani Sarajeva – hodanje na dah.

“Mi smo ovo kreirali iz čiste potrebe. Krenulo je dosta spontano, kad bismo izlazili u prodavnicu ili išli do posla, eventualno silazili da pokupimo hranu od dostave. Počeli smo da zadržavamo dah da ne bismo udisali ove čestice zagađenja koje se sad već vide golim okom. Kad smo to radili, kolega i ja smo se onako iz dosade krenuli takmičiti, kao haj da vidimo ko će duže hodati. Ja sam uspio tada da pređem skoro duplo više od kolege i onda smo to dogovorili da dignemo na nivo cijele naše kompanije, sa svim ostalim kolegama. Kako sam i tu pobijedio, sad mogu reći da sam nekrunisani kralj hodanja na dah. Rekord mi je kilometar i po, ali Hamid iz finansija mi diše za petama s kilometar i 400. Morat ću malo više trenirati”, rekao je Emir Disaljka, pobjednik prvog takmičenja i neoficijelni osnivač ovog sporta.

Kako ova disciplina broji sve više članova svakim novim danom, tako raste i potražnja za uslovima za bavljenje ovim sportom. Članovi prve skupine hodača na dah apeluju na građane Sarajeva da što više lože ćumur, gume od auta, stare cipele, a sve u cilju stvaranja što boljih uslova za treniranje discipline hodanja na dah.