Zimski period u Sarajevu već nekoliko godina unazad prepoznatljiv je po gustoj magli i ogromnom zagađenju zraka. Sarajevo je nerijetko i prvi grad u svijetu po zagađenju u toku zimskih mjeseci. Prema svemu sudeći ni ove zime situacija neće biti drugačija. Već sada je najavljena nova sezona zagađenje u glavnom gradu naše zemlje, a građani pored zagađenje mogu očekivati i razne popratne aktivnosti.

“Ljeto se bliži kraju i uskoro će nam doći godišnje doba koje obiluje snijegom i idiličnim prizorima. Međutim, kako je već svima poznato u Sarajevu često dođe do zagađenje zraka tokom zime tako da nam to malo pokvari zimske radosti. Kako je to bivalo i prethodnih godine tako i ove svečano mogu najaviti novu sezonu zagađenje u Sarajevu. I ove godine ćemo često biti na vrhu liste najzagađenijih gradova što nam svakako imponuje obzirom da se nalazimo ispred svjetski velesila”, rekla je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Kako zagađenje ne bi dosadilo građanima Sarajevo ove godine će biti upriličena i razna takmičenja u okviru sezone zagađenja u glavnom gradu naše zemlje.

“Prema procjenama zagađenje će ove godine biti najveće do sada i mi smo odlučili napraviti razna takmičenja kako bi sve ovo građanima učinili malo zanimljivijim. Takmičiti ćemo se u raznim disciplinama kao što su ko može duže provesti na otvorenom, ko dalje vidi kroz gustu maglu kao i prepoznavanje osoba u magli, a za pobjednike svih disciplina imamo i nagrade. Mislim da trebamo iskoristiti zagađenje na najbolji mogući način kada ga već imamo. Takmičenja će trajati cijelu zimu, a pravo prijave imaju svi zainteresovani”, dodala je gradonačelnica Karić.