Svjedoci smo ogromne magle koja je okovala veći dio Federacije BiH. Mnogi letovi su otkazani, a magla je bila i nepovoljna po zdravlje građana. Ipak, cijela stvar dobila je i pozitivnu notu kada su naučnici sa instituta za kvalitetu zraka “Milorad Pupovac” iz Istočnog Sarajeva pronašli endemsku vrstu magle iznad Sarajeva i Tuzle.

“Veoma nam je drago što smo pronašli ovu endemsku vrstu magle koja se pojavljuje samo na našim područjima. Iako smo suočeni sa jako teškom situacijom ovdje na institutu, ipak smo svojim trudom i zalaganje uspjeli. Između mora magle pronašli smo jednu posebnu koja je karakteristična samo za područja oko aerodroma i područja gdje je velika koncentracije vozila posebno vozila Golf II, a svi znamo da ih kod nas ima dosta. Pored ostalih endemskih vrsta koje naša zemlja posjeduje, drago nam je da je tu i ova magla”, rekao je Siniša Mjerilo, predsjednik instituta za kvalitetu zraka “Milorad Pupovac” iz Istočnog Sarajeva.

Nakon ovog otkrića gospodin Mjerilo sa svojim timom primiti će nekoliko značajnih nagrada, a građani Sarajeva i Tuzle moći će uživati u endemskoj vrsti magle sve do karaja januara kada se ona seli u prostorije Historijskog muzeja u sklopu izložbe “Zrak koji dišem”.

“Još jedna karakteristika ove magle ja da je tu samo tokom zimskih mjeseci. Zbog toga smo mi odlučili da je nekako zatvorimo u tegle i slične posude koje će biti izložene u muzejima širom BiH. Mogu slobodno najaviti da će građani širom naše zemlje moći uživati u gledanju, ali i udisanju ove endemske magle sve dok se ona sljedeće zime opet ne pojavi u zraku”, dodao je gospodin Mjerilo.