Nekoliko stotina građanki danas je predalo papire, s ciljem formiranja udruženja u kojem će svoje utočište naći djevojke i supruge čiji partneri su ovisni o igranju video igrica.

“Mi, potlačene i degradirane djevojke i supruge, koje su jednim potezom zamijenjene konzolama za video igre, danas podižemo svoj glas. Dosta nam je više zavaljenih muževa u foteljama, prekrivenih celofanima slatkiša i čikovima od cigara, zadimljene sobe i vikenda provedenih gledajući njih kako igraju igre. Pozivamo sve žene da nam se pridruže koje imaju isti problem, kreirat ćemo aktivnosti koje će svima nama pomoći da prebrodimo ove teške faze”, stoji u izjavi Mejre Sejfić, koju inače muž od milja zove Mak’se ne vidim.

Mnoge žene su na dan formiranja udruženje čak i ponijele rekvizite koji predstavljaju njihovu agoniju.

“Evo vidite ovaj razvaljeni joystick. Gađao me njim kad sam ga par puta nešto pitala, dok je prelazio neku misiju u novom Red Dead Redemptionu. Zamalo nisam poginula. Srećom promašio je i pogodio zid pored, ali ja ovaj joystick nosim kao simbol svog stradanja i patnje. Nakon što me pogodio, natjerao me da izađem i kupim mu novi. Šta ću, volim ga, otišla sam”, govori Sanja Tik, poznatija kao Mrš mi iz sobe.

Članice udruženja će u svojim prostorijama napraviti radionice s različitim sadržajem, koji im može pomoći u saniraju traumi i strahova koje proživljavaju svakodnevno.

“Tu će prije svega biti kurs kako za kratko vrijeme skupiti novac za dodatni TV, 10 najefikasnijih metoda kako naći švalera te joga i vježbe disanja kako mu ne bi tersale, te svaku njegovu pobjedu i pređeni nivo slavili k’o da vam se sin rodio”, dodaje Mejra Sejfić.

Ispred zgrade u kojoj se nalazi udruženje, biće podignut i veliki spomenik u obliku razbijenog Joysticka, kako bi zauvijek obilježio stradanje ovih mučenica.