Građani Sarajeva uznemireni su nakon što je jučer aktivirana eksplozivna naprava ispred poznatog ugostiteljskog objekta. Mup Kantona Sarajevo i premijer Edin Forto poručili su građanima da nemaju razloga za brigu jer uskoro će u glavnom gradu biti postavljena posebna upozorenja o zabrani bacanja bombi. Kako saznajemo ovakva upozorenja će biti postavljena na više desetina lokacija, a posebno ispred rizičnih ugostiteljskih objekata.

“Stvarno nema razloga za brigu jer mi ćemo poduzeti sve da zaštitimo naše građane. Evo već smo dali one metalne ploče da se štampaju na kojim će pisati da je tu zabranjeno bacanje bombi. Iskren da budem nemam kapacitete da pokrijemo cijeli grada sa ovakvima zabranama tako da će i dalje postojati ulice i mjesta koja su pogodan za aktiviranje eksplozivnih naprava, ali pozivam građane da se drže podalje od njih i da šetaju samo u sigurnim zonama”, rekao je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

Iz Mup-a KS također su izjavili da građani nemaju razloga da brinu i da je ovo jučer bio samo jedan izdvojeni incident, a ne svakodnevica.

“Sada kada postavimo ove znakove o zabrani bacanja bombi na kritične lokacije svakako ćemo stepen sigurnosti dignuti na jedan veći nivo. I do sada je Sarajevo bilo siguran grad, ali sa ovim ćemo se osigurati još više. Pozivam građane da ne brinu jer policija radi svoj posao. Od sada gdje god vidite upozorenje o zabrani bacanja bombi znajte da ste tu sigurni. Nažalost ne možemo garantirati za vašu sigurnost na lokacijama gdje nema ovakvih upozorenja”, rekao je Anes Kašikara, pomoćnik komesara Mup-a KS.