Djevojčica Asja, koja je rođena samo godinu dana prije početka pandemije, danas je izgovorila svoje prve riječi. Sretni roditelji nisu krili oduševljenje, iako su se nadali da će prve riječi biti “mama” ili “tata”.

“Suprug i ja smo ručali, ona je sjedila pored u svojoj sjedalici, nešto smo pričali i odjednom smo čuli neko mrljanje. Na prvu sam pomislila da je klasično dječje gugutanje, ali nakon nekoliko trenutaka sam shvatila da se mijenja i da zvuči kao da pokušava nešto da kaže. Mahnula sam suprugu da prekine s pričom, i oboje smo se okrenuli prema njoj da čujemo šta če reći. Iznenadili smo se kada je izgovorila prvu rečenicu”, kaže Amela, majka mlade Asje.

Prva rečenica koju je malena Asja izgovorila je replika iz popularne reklame “Ovo je Glovo”, a roditelji su u prvih nekoliko trenutaka ostali u šoku.

“Da je barem rekla babo ili mama, kao i sva normalna djeca, nego ona stala da bifla tekst reklame. A gdje i neće jadno dijete, po stotinu puta dnevno je čuje, i ja ću je početi govoriti i ponavljati k’o papagaj. Nemoguće koliko često iskače na svim platformama. Nakon što je to izgovorila, pokušali smo ponavljati još nekoliko riječi, ali ona isključivo ponavlja samo ‘Ovo je Glovo”, kaže otac Damir.

S obzirom na to da se ova fraza pokazala kao jako efikasan način da djeca lakše progovore, čak i prije vremena zbog lagane konstrukcije i kombinacija samoglasnika sa suglasnicima, logopedi pedijatri planiraju ovu frazu uvesti u praksu, kako bi djeca ranije propričala.