U zadnje vrijeme novinske stupce sve češće pune vijesti o zagađenju rijeke Bosne u Zenici. Često ovo zagađenje proizlazi iz ispuštanja otpadnih voda u ovu nekada jednu od najljepših rijeke u našoj zemlji. Kako sve ne bi bilo tako crno zbog čestih zagađenje u rijeci Bosni kod Zenici pronađena je nove endemska vrsta florescentne ribe.

“Skoro pa svake sedmice imamo vijest o zagađenju rijeke Bosne, a najgora situacija je u Zenici. Uništeno je skoro sve od biljnog i životinjskog svijeta što je bilo u ovoj rijeci, ali zbog zagađenje su se pojavile i neke nove vrste. Danas je pronađena nova vrsta florescentne ribe koja se već sada može smatrati endemskom. Obzirom da više običnih riba skoro da i nema u rijeci Bosni možemo očekivati širenje ove endemske vrste florescenten ribe, ali i pronalazak drugih podvrsta u narednih nekoliko godina”, rekao je Sanjin Vir, ekolog iz Zenice.

Građani koji su prvi uočili florescentnu ribu u rijeci Bosni kod Zenice ostali su u prvi mah šokirani.

“Mi smo se okupili malo da raspalimo roštilj kod rijeke iako više nije to to zbog zagađenje i svih otpada koje rijeke nanosi na obalu. Sve je išlo normalno, a onda je pored nas nekoliko puta prošla riba koja je bila u najmanju ruku čudna. Malo smo polje pogledali i vidjeli da je riba ustvari florescentna što nas je šokiralo. Pozvali smo sve nadležne službe i one su dalje nastavile da proučavaju cijelo područje u potrazi za ribom. Ispostavilo se da je nove endemska vrta i baš nam je drago što smo je mi prvi otkrili”, rekao je Ahmo Ćevap iz Zenice.