U Službenom glasniku Republike Srpske jutros je objavljen novi Poslovnik Narodne skupštine Republike Srpske. Inače, ovim poslovnikom uređuju se unutrašnja organizacija Narodne skupštine, način ostvarivanja prava i dužnosti narodnih poslanika.

Izmjene i dopune novog poslovnika predviđaju obavezu narodnih poslanika da uz obaveznu dokumentaciju dostave i završen licencirani kurs samoodbrane. Do ovih izmjena došlo je nakon verbalnog, a kasnije i fizičkog sukoba opozicionih zastupnika sa predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj. Ovakvu odluku pozdravio je predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović, koji kaže da mu je preko glave udaranja čekićem od sto i opominjanja učesnika skupštinskog zasjedanja.

„Ja iz sjednice u sjednicu ulazim s određenom dozom straha i pritiska, stalno mislim da će doći do incidenta neviđenih razmjera. Šta oni jedni drugima izgovore, dobace, kako se ophode, pa to je zaista jedna razularena masa koja ne zna za granice. Nakon što je ministar Dragan Lukač jučer nasrnuo na poslanika Draška Stanivukovića morao sam prekinuti sjednicu. Dodik kad dođe to liči na koridu, ja tu više izigravam kadiju, nego predsjedavajućeg. Ovako brate, neka svako završi taj kurs, pa neka onda izađu na ulicu i raščiste neke stvari“, kaže Čubrilović.

Institucije Republike Srpske dužne su da nađu dvije licencirane kuće za kurs samoodbrane i zaštite na radu, u kojima će kurseve odvojeno pohađati predstavnici opozicije i vlasti. Ministar Lukač je već danas insistirao da se vlast obučava kod pripadnika žandarmerije Republike Srpske.

„Jedinica žandarmerije je tek osnovana, obučena i postrojena. Formirana je prije svega radi unapređenja bezbjednosti Srpske, njenih građana i imovine, a pošto trenutno ne služi toj svrsi, zašto naše poslanike malo ne bi obučili određenim borilačkim vještinama. Kad se mali Stanivuković ili Vukanović razlete po skupštinskoj sali, ne moram uvijek ja biti taj koji će štititi institucije i naše poslanike, neka i oni nauče da biju“, rekao je Lukač.