Nakon vijesti o uvođenju pravila vožnje u Kantonu Sarajevo, brzo su reagirali i novoizabrani načelnici najznačajnijih sarajevskih općina.

Načelnik Starog grada Ibrahim Hadžibajrić ima na kraju registarskih tablica ima cifru 2, te je Općinskom vijeću predložio da se broj 2 (dva) proglasi i neparnim brojem. Vijeće je odmah jednoglasno usvojilo tu odluku, iz poštovanja prema liku i djelu svog načelnika, i kako kažu, neovisno o momcima sumnjivog karaktera koji su bili u prisustvu načelnika.

Stoga, od sutra u granicama Općine Stari grad Sarajevo, ova odluka će biti u potpunosti implementirana.

Općina Centar, također nije ostala dužna te je načelnik Nedžad Ajnadžić objavio saopćenje javnosti u kojem se navodi da u ovoj općini odluka Kantona koja je snazi nema utjecaja i nadležnosti.

Građanima općine Centar jasno je koliko je naša općina važna, i to je na koncu rekao i član Predsjedništva g. Izetbegović. S tolikom važnošću dolazi i moć, i to nas je rukovodilo da ovu odluku Kantona ne provodimo, jer bi bila diskriminatorna prema ‘neparnim’. A znamo i da je svaki broj pomnožen s deset paran, i ne vidim čemu ova odluka Kantona vodi”, navodi se u saopćenju načelnika Ajnadžića.

Načelnik općine Ilidža Senaid Memić rekao je da ni oni neće poštovati odluku Kantona jer, kaže, samo oni znaju kako je to kad ih se smatra Gradom samo u kritičnim situacijama.

“Kad god kakva sredstva treba podijelit u Gradu, Ilidže nema. Kad god se šta odnosi na Grad, Ilidže nema. E pa neće nas bit ni kad su zabrane, i kapak. Nek prošetaju svi do Vrela Bosne, em ljepota, em vazduh, em toplije”, zaključio je Memić, i dodao je ovo diskriminatorno prema jednoj grupaciji građana na osnovu porijekla brojeva. “Da nisu arapski, ne bi ni bilo važno jesu li parni ili neparni. Mi nećemo nikog diskriminirat”, rekao je Memić.