Aktuelni načelnik Novog Sarajeva, Hasan Tanović, koji je bio kandidat Trojke na prethodnim izborima je trenutno u sukobu sa svim strankama ove koalicije. Iako je promijenio gotovo sve stranke unutar Trojke, ova politička struja je rekla da ga neće kandidovati na narednim izborima. To je izazvalo euforiju građana ove opštine u gradu.

“Mi se iskreno nadamo da Hasan Tanović više neće biti kandidat na izborima i da su sve stranke dovoljno pametne da shvate da im takav čovjek ne treba u njihovim redovima. Ako postoji titula za neradnika njemu je treba dodijeliti, jer u historiji grada nije bilo neaktivnijeg načelnika. Nadamo se da neće biti kandidat jer u razgovoru sa sugrađanima, želimo proglasiti dan radosti ukoliko se ne kandiduje ponovo”, govori Omar, stanovnik naselja Grbavica.

Sudeći prema trenutnoj situaciji, dan radosti će biti svakako proglašen jer Tanović vjerovatno neće biti dio niti jedne relevantne političke struje u gradu.

“Pa nešto razmišljamo ako se i kandiduje, nema šanse da to bude u sklopu neke ozbiljne stranke. Tako da i ako bude ponovo ne daj Bože kandidat, neće imati snage da uzme izbore jer dvije aktuelne različite političke struje će imati svoje kandidate koji će pokupiti glasove. Nije bitno koja stranka dobije izbore u Novom Sarajevu, bitno je samo da njega više ne gledamo”, dodao je Omar.

Neformalna grupa građana koja je pokrenula inicijativu, planira odmah nakon rezultata izbora proglasiti dan radosti nevezano koja politička struktura pobijedi na izborima.