Grad na Neretvi je danas započeo veliku akciju čišćenja grada, zbog sve većih problema nelegalnog odlaganja otpada u ovom kantonu. Ono što je pohvalno da su vlasti ovoga puta glavni inicijatori akcije, ali opet striktno podijeljeno po nacionalnom ključu. Lideri obje stranke su danas omogućili sredstva kako bi se ova akcija mogla izvesti u što kraćem roku.

“Vrh Stranke demokratske akcije je omogućio sva potrebna finansijska sredstva kako bi se grad doveo u red. Od tog novca ćemo ljudima koji se prijave omogućiti honorar, te ćemo pokupovati metle i ostale potrebne alate za čišćenje. Mi ćemo srediti sve ulice i trgove u onim dijelovima grada u kojim žive Bošnjaci, a računamo na to da će i HDZ srediti one dijelove grada gdje su većinski Hrvati. Ova akcija će nositi naziv ‘Oluja 2’, gdje će ponovo združene Hrvatske i Bošnjačke snage da čiste grad, doduše ovaj put ne etnički. Nadamo se da će sve proteći fer i korektno, te da neće biti izdaje od strane naših saveznika Hrvata, te da neće bacati smeće na našu teritoriju”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije.

Zborno mjesto Hrvata će biti ispred zgrade Hercega Stjepana Kosače, gdje će se podijeliti metle i ostali potreban alat za rad. Oni će se, kako kažu, podijeliti u četiri grupe koje će sistematski napredovati s čišćenjem sinhronizovano.

“Mi smo se već raspodijelili i znamo svoje radne zadatke. Počet ćemo akciju istog trenutka kada to započnu i Bošnjaci i nadamo se susretu na Španskom trgu u isto vrijeme. Međutim, brine me činjenica da će naši susjedi pokušati ponovo da nam podmetnu nogu, kao što to rade stalno. Već imamo informacije u kojima se planira kolektivno prebacivanje otpada s njihove strane Mostara na našu. Iskreno se nadamo da će se probuditi svijest u njihovom narodu da to ne rade. Ipak dijelimo ovaj grad i nije nikome u interesu da ga zagađuje, jer je to na štetu svih građana Mostara. Pozivam ih ovoga puta na razum i toleranciju, te da se zajedno posvetimo ovom problemu”, kaže Dragan Čović.

Iz SDA su odmah nakon ove izjave demantovali lažne navode i kazali da su Bošnjaci oduvijek bili za kompromis i suživot, a samim tim i zajednički rad.