Grupa bosanskih aktivista i građana Njemačke danas je u Minhenu osnovala prvo profano nevladino udruženje “Prvi mart – Tvrko Kotromanić”. Cilj Udruženja je da okupi i mobilizuje Bosance i Hercegovce, Muslimane, Bošnjake, Hrvate, Srbe islamske vjeroispovijesti i sve koji vole Bosnu jednu i jedinu da aktivno rade na iznalaženju rješenja obnove srednjevjekovne Bosne – duhom i teritorijom.

“U borbi koju planiramo raditi u dijaspori (ср: расејању, hr: iseljeništvu) pozvaćemo se na tekovine Referenduma o nezavisnosti, i sagledati kako na pojavnoj ravni bosanskog suverenitita uskladiti dvije nasvjetlije tačke bosanske (h)istorije/povijesti. Uvažavamo svu multietničnost, multikulturalnost, tronacionalnost, dualizam, pluralizam, multilateralizam, i sve što krasi moderno i postmoderno bosansko društvo. Inzistiramoamo na što većem naporu međunarodne zajednice da pomogne i održi svebosansku sabornost”, istakao je prof. dr(.) Muhamed Mensur Atifović, politikolog, istoričar, publicista i sitni preduzetnik.

Udruženje “Prvi mart – Tvrko Kotromanić” poziva sve Bosance i Hercegovce u dijaspori, rasejanju, iseljeništvu i domovini/đedovini/otadžbini da se late posla i Bosnu ponovo učine moćnom i velikom.