Sveučilišna klinička bolnica Mostar danas je na izvanrednoj sjednici donijela novu odluku koja je šokirala svijet medicine. Nakon što su proteklih godina donijeli nekoliko menadžerski uspješnih odluka, poput traženja od pacijenata da donose sami svoje zavoje, infuzije, igle, lijekove i sličnu medicinsku i farmaceutsku opremu i zalihe, od danas će svi pacijenti moći uživati u inovaciji u svijetu zdravstva – programu “Ponesi svog doktora”.

Direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje HNK, Rade Bošnjak, inače najuspješniji menadžer Jugoistočne Europe po izboru neke agencije iz Sarajeva koju drži neki tajkun, kaže kako je ovo za njih veliki korak, ali da je i njemu velika čast, kao službeno proglašenom najboljem menadžeru, voditi ovakvu bolnicu.

“Vi sami znate koliko reakcija je imao taj program ‘Ponesi svoj zavoj’. Kako su se građani odazvali na akciju. Nitko nam nije došao slomljene ruke bez barem pola kile gipsa. Svaki put kad vratimo čovjeka kojem je razbijena arkada da donese svoje zavoje i jod svi to sa zadovoljstvom urade. Nadamo se da će tako biti i s doktorima. Pa vidite da građani nemaju problem s tim da sudjeluju”, kaže Rade

Građanima se akcija čini zbunjujuće, ali kako kažu, nužna:

“Šta ću, kad već nosim kesu lijekova, gumene tube za infuziju, igle, punjenje za infuziju, jastuke, operacijske stolove i stolice, valjda mogu ponijeti i svog doktora”, kaže redovna pacijentica klinke u Mostaru.

Direktor klinike na naše upite koliko će ovo utjecati na zdravstvo i nemaju li građani pravo na barem nekakvo osiguranje i zdravstvenu uslugu, odgovorio je:

“Ako nam je prošlo da donosite svoje zavoje, donijet ćete vi i doktora. Donijet ćete vi i bubreg i srce, tako da ne vidim problem, a kome se ne dolazi zbog toga, ima uvijek privatno, evo mogu vam ja srediti broj.”