Bliži se zima, a s njom i susnježica i snijeg, poledica i led na cestama. Zakon je jasan, tokom zimskog perioda zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete i vrstu prevoznog sredstva, budući da dolazi do pojave novih tehnološkog dostignuća i u oblasti saobraćaja i transporta. Tako na putu sve češće vidimo i električne automobile, ali i električne trotinete.

Kako broj vozača električnih trotineta na ulicama uzima maha, ove godine je Ministarstvo saobraćaja moralo raditi na izmjenama zakonske regulative. S tim u vezi, novi Zakon predviđa obaveznu upotrebu zimske opreme za vozače trotineta, na prvom mjestu posjedovanje lanaca, zatim dizalicu, vučne sajlu, trokut i prsluk.

Vlada Kantona Sarajevo je u borbi protiv zagađenja zraka izradila plan djelovanja u oblasti korištenja javnog saobraćaja i eklektičnih prevoznih pomagala, kojim se predviđa i subvencioniranje kupovine lanaca za električne trotinete.

“Cilj nam je da što veći broj počne voziti ove spravice. I ja sam sebi jednu uzeo, vrlo je praktična, a punim je u zgradi vlade, da kući ne trošim. Isplati se, a i zdravo je. Očekujemo da će za zimski period izmisliti neke električne sanke ili sličure, do tada, električni trotinet je broj jedan. Mi ćemo pomoći građanima da dođu do ove zimske opreme na najpovoljniji mogući način, već završavamo pregovore oko tendera“, navodi premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Ovaj vid podrške očuvanju životne sredine i zdravlja ljudi pozdravili su građani, institucije, zdravstvene ustanove i ekološka udruženja. Jedino za sada izostaje podrška Udruženja taxi prevoznika, koji su, kažu, protiv upotrebe ovih vozila, jer ugrožavaju njihov rad, ali i pješake i ostale učesnike u saobraćaju.