MUP Kantona Sarajevo je danas donio novu odluku o smanjenju rigoroznosti za ilegalno parkiranje građana. Svjesni da u gradu jednostavno više ne postoji dovoljno slobodnog prostora za parking, privremene improvizirane parking lokacije su od sada moguće.

“Svako od nas nekada žuri i potrebno mu je samo 15 minuta da nešto završi, a parkinga nema u okolini ni za lijeka. Zato smo odlučili da nećemo pisati kazne onima koji poštuju ovaj vremenski rok, a parkiraju se na trotoarima i zelenim površinama, ali smo također omogućili i dodatne lokacije gdje možete ostaviti svoj automobil. Naravno ovo važi za one koji će svoje obaveze završiti u predviđenom roku, a ne sada da idu ispijati kafe pa da tako ostave automobil”, ističe Mirza Hadžiabdić, portparol MUP Kantona Sarajevo.

Posebna nova olakšica je parkiranje u dnevnom boravku građana, kao i u avlije i privatna vlasništva.

“Ako se zadesite negdje u mahali pa trebate nešto da završite, slobodno ostavite automobil u nečiju avliju dok to ne sredite. Ali ako govorimo o užoj gradskoj jezgri, od sada serbez možete ući u prvi slobodni dnevni boravak, i vlasnik stana nema pravo da se žali prvih 15 minuta. E ukoliko se zadržite duže, ima pravo da nas pozove da mu stavimo lavlju kandžu, pa taj automobil nek stoji u dnevnom boravku dok vlasnik ne plati kaznu”, dodao je Hadžiabdić.

Ovo pravilo stupa na snagu od 25. marta, i biće aktivno sve dok se ne riješi problem parking prostora u glavnom gradu.