Sarajevo polako ali sigurno postaje grad unikatnih manifestacija i festivala. Od januara ove zime će dobiti još jedan festival prvi ovakve vrste u svijetu, koji će definitivno zainteresovati mnoge ljude iz regiona.

“Želimo da sve ono što je specifično za ovaj grad stavimo u formu festivala, pa smo se tako odlučili da od januara krenemo sa održavanjem Smogfesta, koji je definitivno prvi ovakve vrste u svijetu. Želja nam je da svoje nedostatke pretvorimo u prednosti i da brendiramo još jednu stvar koja će privući mnoge turiste iz regiona i Evrope. Ovakav festival nemaju priliku vidjeti nigdje sem u Sarajevu, zato pozivamo sviju da nam se pridruže”, navodi Samir Kreativac, direktor event agencije “Koksara”.

Smogfest će tokom mjesec dana trajanja predstaviti sve čari života u smogu, kako svakodnevno se nositi sa respiratornim problemima, kako napraviti dobre fotografije sablasnih ulica prekrivenih smogom te afirmisati sve vrijednosti neizlaska iz kuće tokom zagađenih dana.

Tu će ljudi imati priliku spoznati sve čari života u gradu punom smoga, imat ćemo mnoge radionice fotografije, predstaviti sve zanimacije u četiri zida jer se nikome ne mili izlaziti vani, objasniti kako se pravilno hoda i šta je potrebno staviti preko usta da se ne otrujete i pokazivati snimke pluća naših sugrađana turistima, koje mogu kupiti po pristupačnim cijenama. Vjerujemo da će ljubitelji ekstremnog turizma biti očarani našom ponudom koju smo im pripremili”, dodao je Kreativac.

Smogfest će svim gostima pokriti refundaciju troškova respiratornih pregleda prilikom odlaska, a zbog sigurnosti nije preporučeno da se dovode mlađe osobe od 18 godina.