Turistička zajednica Republike Hrvatske od narednog ponedjeljka, kako najavljuju iz ove institucije, počinje da vrši naplaćivanje hodanja po pijesku na plažama, svim turistima koji dođu u posjetu ovoj zemlji u periodu između februara i novembra uz uključenu novogodišnju noć u period naplate.

“Na ovaj korak smo se odlučili ne kako bismo zaradili tonu love, već kako bi na našim plažama ostali ljudi koji zaista cijene naše plavo more, čistoću i ljepotu naših bašti. Realno, ukoliko neko nije spreman da plati nekoliko dodatnih kuna svakih sat vremena za hodanje po našem pijesku, ne treba ni da bude tu jer očigledno ne cijeni kroz šta smo mi sve prošli da bismo imali ovako lijepe plaže i dobru uslugu. Godinama smo se borili da se Hrvatska nađe na mapi svijeta privlačnih lokacija za posjete i uživanje, ne možemo sada sav taj trud obezvrijediti i spuštati cijene. Pa ni Maldivi to nisu nikad radili i opet su im plaže pune i prelijepe kao i uvijek. Treba to neko i finansirati. Ne možemo samo od skupih kafa da finansiramo našu državu i sve državne institucije. Ovo nam je izletjelo kao super opcija. A ako sve bude uredu, od naredne godine ćemo pokušati da proguramo inicijativu naplaćivanja udisanja našeg morskog zraka” – izjavio je za naš portal PR ove institucije Draženko Utjerivač.

Predstavnici Turističke zajednice Republike Hrvatske se nadaju da će i drugi morski gradovi i plaže, poučeni njihovim iskustvom, uvesti ovakvu vrstu naplate korištenja resursa kao što su pijesak i morska voda na svojim plažama.