Udruženje građana “Vaso Ladački” sa sjedištem u Sarajevu pokrenulo je danas kampanju javnog zagovaranja u svrhu ostvarenja prava osoba koje svoj novac zarađuju igrama na sreću. Svrha ove kampanje je da se osiguraju radnička prava, socijalno, zdravstveno i penziono osiguranje za “kladioničare”.

U.G. “Vaso Ladački” je osnovano u februaru 2017. jer je, kako navode članovi, “neko morao da preuzme borbu za prava kladioničara”. Ovim projektom žele pokrenuti dijalog između vlasti i građana, kako bi bila osigurana osnovna prava za ovu populaciju.

“U ovom sistemu čovjek ne može pošteno da živi od kladionice a da ostvaruje sva prava kao i ostali. Osobe koje većinu svoje potrošačke korpe dobijaju iz Williamsa nemaju ni socijalno ni zdravstveno osiguranje, a o penzijama ne mogu ni misliti.” rekao je Enver Tapka za Šatro info.

Podršku u ovoj kampanji “Vaso Ladački” je dobio od kompanija Mozart, BetLive i MaxBet, a u sklopu projekta biće održani okrugli stolovi u Sarajevu i Mostaru, a publici će se obratiti kroz servise oglašavanja.

“Nadamo se da će neko od vlastodržaca imati sluha za nas i omogućiti nam da si, pa makar sami, uplaćujemo penziono, socijalno i ostale doprinose.” rekao je Tapka za Šatro info.