Danas je velikom svečanosti u Busovači kod Zenice otvorena prva škola budućnosti u BiH. Radi se o srednjoj školi “Buba Corelli” u kojoj će budući đaci imati priliku da uče kako postati vlasnik šiša bara, YouTube kreator ili influencer. Škola je četverogodišnja sa naglaskom na učenje praktičnih vještina i primjene istih u svakodnevnom životu.

“Primijetili smo da na tržištu fali ovakvih škola koje usmjeravaju mlade osobe na pravi put. Pekar, stolar ili zidar sve su to zanimanja koja polako izumiru, a dolaze novi trendovi. Koliko samo djece još u vrtićima na pitanje šta želiš biti kad narasteš? Kaže vlasnika šiša bara. Mi ćemo im u našoj školi pružiti priliku za ostvarenje snova. Pozivamo sve zainteresirane da nam se jave i obezbijede za svoje dijete najbolje školovanje”, rekao je Arnes Nargila, direktor srednje škole “Buba Corelli” iz Busovače.

Prema planu i programu usvojenom od ministarstva obrazovanja FBiH, škola će imati tri odjeljenja po jedno za svaki smjer.

“Mi već imamo popunjene kapacitete. Ministarstvo nam je dozvolili samo tri odjeljenja, ali nadam se da će se zbog velikog interesovanja uskoro dozvoliti i više. Muškarci većinom upisuju smjer za vlasnika šiša barova dok se djevojke odlučuju da uče za influencerice. Smjer za YouTube kreatore je nešto manje popularan pa tu imamo najviše mjesta za nove učenike. Moram reći koliko god ovo smiješno izgledalo škola neće biti nimalo lagana i trudit ćemo se da održimo neki standard”, dodao je gospodin Nargila.