Jedan od najbogatijih bosanskohercegovačkih preduzetnika i vlasnik trgovačkog lanca Bingo Senad Džambić odlučio je započeti gradnju svog najvećeg objekta u Sarajevu, na atraktivnoj lokaciji iza zgrade RTV doma.

No, tu nije kraj. Nakon što su građevinske mašine pristupile parceli od 50.000 metara kvadratnih i počele s iskopavanjem zemlje, u samo nekoliko dana na tom terenu su pronađene čak četiri aviobombe.

Hitno su morale intervenisati ekipe Federalne uprave Civilne zaštite i vatrogasnih službi, kako bi se deaktivirale i uklonile bombe iz Drugog svjetskog rata, koje su teške oko 500 kilograma. Saznajemo da je Džambić naložio da se ovo i dalje neiskorišteno oružje deponuje u jednom od Bingovih skladišta, te da će kupci vrlo brzo imati priliku da ove proizvode prepakovane u nove kutije, s novim rokom trajanja kupe i to po akcijskoj cijeni koja će trajati do isteka zaliha.

„Kao uspješan biznismen u životu sam nekoliko puta morao riskirati, ali sve se na kraju isplatilo. Svakodnevno pratim kretanja tržišta i svjestan sam kakva je uloga namjenske industrije u našoj zemlji. Dnevno mi bager iskopa bar po jednu bombu, neiskorištenu, potpuno besplatno, to je prilika koja mi je pala s neba, još prije više od 70 godina. Čekala je mene. To nije slučajno. Ovo je dobra prilika za zaradu. Ako nastavimo sa pronalascima, možda i trajno proširimo naš asortiman, vidjet ćemo“, kaže nam Džambić kojeg smo zatekli na terenu.

Na kraju, Džambić navodi da će, nakon što aviobombe budu postavljene na police, to koristiti i kao dobra protivprovalna zaštita.