Prema najnovijoj statistici, u Bosni i Hercegovini će u narednih dvadeset godina živjeti preko 40% populacije starije od 60 godina, što jednu zemlju kalsifikuje kao tzv. zemlju staraca. Kako bi se spremili za ovu katastrofu, Vlada FBiH je odlučila poduzeti konkretne korake.

“Pozvali smo predstavnike i Republike Srpske koji su se složili sa našim prijedlozima, povodom novog otkrića. Smatram da sada već trebamo početi razmišljati u pravcu kako da se suočimo sa tim problemom, te shodno tome da pripremimo svu potrebnu infrastrukturu za narednih dvadeset godina. Ne smije nas ta kriza uhvatiti nespremne i moramo osigurati naše sugrađane koji odluče da ostanu ovdje. Naravno da od toga da zadržimo mlade nema ništa i digli smo davno ruke, ali možemo ovima koji ostaju obezbjediti barem sve preduslove za novo doba”, istakao je premijer Federacije, Fadil Novalić.

Oba entitetska nivoa će krenuti u masovnu izgradnju staračkih domova, kako bi sve buduće penzionere pripremili za novu eru Bosne i Hercegovine.

“Plan je da ne gradimo više stanove, jer realno neće biti nikoga ko će kupovati nove. Što se tiče budućih penzionera, mi ćemo za njih izgraditi dovoljan broj staračkih domova koje ćemo finansirati tako da neće morati brinuti o bilo čemu kada ih tamo smjestimo. Imat će tri obroka dnevno, njegovateljice, TV, sve što im je potrebno i neće morati potrošiti ni marku. Naravno to ćemo finansirati tako što ćemo im oduzeti penzije i taj novac preusmjeriti u domove, ali Bože moj, svakako neće ovdje imati unuke da im daju džeparac”, dodao je Novalić.

Projekat pod nazivom “Jedna nacija pod jednim krovom” će započeti sa izgradnjom već naredne godine, a rok za završavanje radova je mart 2044.