Bosna i Hercegovina je poznata po svom naprednom pristupu obrazovanju, a tome doprinosi i činjenica da će se uskoro otvoriti prva akademska katedra za držače mikrofona.

Kako saznajemo, ova katedra se otvara na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, na odsjeku za komunikologiju, a ima za cilj da pojednostavi takozvanu profesiju – novinar.

“Mi smo prepoznali potencijal na tržištu. U medijima se sve više traže držači mikrofona, a novinari su nekako stvar prošlosti. Jer, ono što naši novinari rade u najvećem broju slučajeva jeste da drže mikrofon i ponekad pitaju: “Može li izjava”. Stoga smo odlučili da uvedemo ovu katedru za držače mikrofona. Nema potrebe da zamaramo naše studente teorijama informacija, analitičkim alatima, te praktičnom nastavom koje svakako imamo malo ili nikako. Jednostavno ćemo organizirati ovu katedru ovako da oni znaju šta trebaju raditi kad ih se pošalje na teren, a to je dosta jednostavno. Time ćemo popraviti efikasnost studija, a i mediji će imati za mnogo manje vremena da odaberu sebi kadar”, rekao je dekan FPN-a Sarajevo, Šaćir Filandra.

Ono što planiraju da unaprijede na ovoj katedri, jeste količina obrazovanja koju dobivaju studenti. Naime, očekuje se da će se sva nastava svesti na praktični kurs od sedam dana, nakon kojeg će mladi držači mikrofona dobiti diplomu i tako jako brzo biti osposobljeni za rad.

“Pa vidite. To će biti jedan lagani kurs, po četiri sata dnevno, sedam dana. S dodjelom diploma, administracijom i vikendima to će izaći na dvije radne sedmice. Za to vrijeme ovi mladi ljudi mogu da se obuče da drže mikrofon i šute, što i jeste dobro. Što kažu Dodik i Izetbegović, nema potrebe za talasanjem, jer to narušava jedinstvo, a pogotovo Bošnjaka. Tako da je nekako i pozitivno da ukinemo sve istraživačke priče i da idemo tim sistemom držanja mikrofona. Biće mirnije stanje u državi sigurno”, zaključuje Filandra.