Ameriku već nekoliko mjeseci trese vijest o masovnom samoubistvu maloljetnika. Razlog tome je virtuelna interaktivna igra MOMO Challenge, strahobalni video s likom japanske lutke, koji šalje djeci poruku da izvrše samoubistvo. Isti proizvod je napravljen i za naše tržište, ali sa još gorom porukom.

“MEMO Challenge je verzija MOMO igre, isključivo namijenjena za naše tržište. Nepoznati kreatori ove igre su plasirali prije nekoliko dana istu opciju na Facebooku za našu omladinu, gdje im šalju poruke opasnog sadržaja. Naime, metodom slučajnog odabira, oni pošalju u inbox video klip sa slikom Meme, dok u pozadini se čuje njegov glas koji poziva da se uključe u politiku. Stravične poruke da neće uspjeti ništa ukoliko ne izvade stranačku knjižicu, do sada su već natjerale preko 1.000 mladića i djevojaka da izvade stranačku knjižicu”, rekao nam je Mario Šnjuhalo, inspektor za paranormalne aktivnosti MUP-a Kantona Sarajevo.

MEMO Challenge je video koji traje svega nekoliko minuta, a na maloljetnike ostavlja traume i ulijeva strah u kosti.

“Meni je slučajno došao taj klip u inbox. Kada sam otvorio, vidio sa strahobalnu fotografiju s glasom u pozadini koji me doziva, te govori ukoliko ga ne poslušam, nikada hljeba imati neću. Ja sam išao i kod hodže da mi salije stravu, ne spavam noćima. Kada zatvorim oči, vidim kobnu fotografiju kako drži knjižicu za biro. Osjećam se grozno”, rekao nam je mladi Samir, momak koji se jutros učlanio u SBB.

MEMO Challenge se vrlo brzo proširio i na regiju, te tjera omladinu iz susjednih zemalja da se uključe u politiku.