Stara i tradicionalna zanimanja polako, ali sigurno izumiru. Mladima danas nije više zanimljivo da budu pekari, kuhari ili konobari. Zbog svega toga obrazovni sistem u BiH odlučio se okrenuti novim trendovima i otvoriti prvu srednju školu za TikTokere na Balkanu.

“Ovi dosadašnji smjerovi koje smo imali više niko ne upisuje. Ko će danas da radi osam sati dnevno za neku mizernu platu kada toliko može zaraditi za jedan pošten live na TikToku. Prema anketama više od 60% mladih još od malih nogu želi postati TikTokeri, a mi smo im to odlučili omogućiti. Od naredne školske godine svi koji žele mogu se školovati za ovaj poziv i postati pravi školovani TikToker. Ovo je prva ovakva škola na cijelom Balkanu i očekujem da će biti velika navala. Mladi će kroz četiri godine školovanja naučiti sve tajne kako od potpunog anonimusa postati poznati TikToker u samo nekoliko sedmica”, rekao je Elvedin Lajver, direktor prve srednje škole za TikTokere u BiH.

Gospodin Lajver otkrio je i nekoliko stvari koje će učenici morati uraditi kako bi na kraju postali poznati TikTokeri.

Morate biti jednostavni i zanimljivi narodu. Sada, da li će te vi odabrati da prvo provedete nekoliko godina u zatvoru pa onda da se okrenete karijeri Tiktokera ili ćete imati dvije, tri žene pa da vas zbog toga narod gotivi to je do vas. Mi ćemo vas naučiti osnove, a na vam je da pronađete svoj put. Učenici koji se odluče ići u zatvor će to moći uraditi već u drugom razredu srednje škole i to će im se računati kao neki vid prakse”, dodao je gospodina Lajver.