Iako cijene stanova divljaju u našoj zemlji potražnja se nije smanjila. Mnogi građani smatraju da je ulaganje novca u nekretnine najbolji način da oplode svoj kapital i tako možda zarade koju marku. Zbog svega toga danas je u našoj zemlji otvorena prva banka koja daje stambene kredite sa rokom otplate od čak 150 godina.

“Vidjeli smo da je kupovina stanova na bh. tržištu jako popularna i da velika većina ljudi koji se odluče na taj korak podigne kredit. Međutim, nekad je rok otplate jednostavno prekratak i nije dovoljno 50 ili 60 godina. Mi smo zbog toga odlučili modifikovati svoje poslovanje i napraviti jedinstven model prema kojem će rok otplate stambenog kredita biti do 150 godina. Mislim da će ovo dosta pomoći jer će rata biti manja i građani će svoj kredit moći otplaćivati bez ikakvog stresa”, rekao je Goran Kamata, direktor banke.

Gospodin Kamata govorio je i o posebnom modelu koji je njegova banka razvila kako bi se rok otplate kredita mnogo proširit na 150 godina.

“Nama je svejedno ko će taj kredit otplatiti. Kada podižete kredit kod nas i odlučite se na rok otplate od 150 godina imate mogućnost birati ko će naslijediti vaš kredit jednog dana kada vas više ne bude. Hoće li to biti vaše dijete, tetka ili mlađi brat nama je svejedno samo je bitno da taj krediti bude otplaćen. Ovaj model smo razradili do savršenstva i smatramo da će biti pravi bum na tržištu”, dodao je gospodina Kamata.

Prema pisanjima medija u Sarajevu je već podignut prvi stambeni kredit sa rokom otplate od 150 godina te je tako započeta nova era kada su bankovni krediti u pitanju.