Prema mišljenjima mnogih stručnjaka naša zemlja se zadnjih nekoliko mjeseci nalazi na rubu rata. Stručnjaci smatraju da je rat u BiH već trebao početi, a da su razlog njegovog prolongiranje neradni dani povodom Prvog maja.

“Koliko god nama patriotama bilo teško moramo situaciju realno sagledati. Rat u BiH je sada bliži nego ikada i to je činjenica. Prema nekim informacijama koje imamo rat je već trebao početi, ali zbog neradnih dana povodom Prvog maja on je za sada odgođena do kad vidjet ćemo. Mislim da je ovo dobar trenutak za ove neradne dane jer da njih nije bilo sada bi bilo svega ja vam kažem. Nadamo se da će političari u toku prvomajskih derneka malo ohladiti glave i nakon toga da će situacija u BiH postati malo normalnije. Rat stvarno sada nikom ne treba”, rekao je Armin Jurišnik, stručnjak za procjenu rizika od rata u BiH.

Da je ovo istina potvrdio je predsjednik Republike Srpske koji je poručio da nikada rad neće započeti na neradni dan.

“Imamo i mi obraza i neke časti. Bila je zategnuta situacija na rubu pucanja to je sada već svima jasno, ali evo došao nam je ovaj praznik i ja sam lično to sve spojio sa vikendom da se malo odmorim na nekom od svojih imanja. Da je počeo rat u BiH to ne bih mogao i eto ti problema. Nema smisla stvarno ratovati na neradne dane i to ti je. Za sada je rat odgođen, a do kada vidjet ćemo kada se vratimo sa ovog mini odmora”, dodao je Dodik.