Nove ekološke reforme na nivou BiH spriječit će ilegalno bacanje otpada, te će znatno pomoći pri razvrstavanju otpadnih materijala, kako bi se određeni kasnije lakše reciklirali. Selektivno bacanje otpada će znatno popraviti ovu situaciju, te su upute jasne za sve građane.

“Ako bi svi građani pravilno odvajali otpad, to bi nam svima znatno pomoglo. Odvajanje plastike, metala i razgradivih otpada smanjuju stopu zagađenosti naših rijeka, te i samim sakupljačima otpada duž korita. Od sada će građani morati posebno odvajati sve vrste otpada prije bacanja u rijeku, kako bi ljudi koji budu radili čišćenje korita, lakše hvatali kese s otpadom koji se ne može razgraditi. Primjera radi, staklene flaše i limenke ubacujte u plave kese, te će tako naši radnici s kukama prepoznati koje su za sakupljanje a koje ne. Ostali razgradivi otpad odlažite u crvene kese, te se on neće vaditi iz korita obzirom da je razgradiv. Što se tiče metala, njega deponujte u crne kese, koje će kupiti posebne ekipe s čamcima, stručno obučene jedinice u gumenim odijelima kako ne bi greškom došlo do povreda”, riječi su Reufa Smajlovića, koordinatora projekta “Zagađujmo selektivno”.

Drakonske kazne su predviđene za sve one koji se ne budu pridržavali propisa, te će im isti otpad biti vraćen na kućnu adresu.

“Svi oni koji se ne budu pridržavali navedenih propisa, dobit će smeće nazad, te ćemo im vraćati sve dok propisno ne spakuju. Također smo predvidjeli kazne u iznosu od 10 KM, kako bi im na taj način skrenuli pažnju na ozbiljan problem zagađivanja voda u Bosni i Hercegovini”, dodao je Smajlović.

Specijalno obučene ekipe će svakog 10. septembra u godini dva sata dnevno kupiti smeće, kako bi se na jako efikasan i temeljit način sačuvala životna okolina.