Udruženje koje se bavi istraživanjem zdravorazumskih teorija i korištenja mozga “Um”, izašlo je u javnost s informacijom da za švedski model borbe protiv pandemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini nedostaje veliki broj Šveđana.

“Nakon mnogo ispitivanja i razmišljanja o ovoj temi, a zbog evidentnog prelaska Bosne i Hercegovine na švedski sistem borbe protiv pandemije, došli smo do zaključka da državi Bosni i Hercegovini za sprovođenje ove vrste rješenja, nedostaje veliki broj Šveđana. Naime, kako smo mi shvatili, švedski model pridržavanja preporučenih mjera i pali samo u situacijama kada su ljudi koji se trebaju pridržavati tih preporučenih mjera zapravo Šveđani. Bosanci i Hercegovci su, ipak, mentalitetom dosta drugačiji od Šveđana i bojimo se da ovakav pristup ipak ne odgovara našem “kako ćemo, lako ćemo, nema korone, to je zavjera velikih sila” mentalitetu. Možda i nije najpametnija stvar to što smo odlučili da pređemo na ovaj vid borbe, jer ono, svaki model je prilagođen ljudima koji će raditi na njemu i baviti se istim. U situaciji kada se daje prevelika sloboda stanovnicima naše zemlje, često se zna dogoditi da isti tu slobodu iskoriste u pogrešne svrhe, da ne kažem zloupotrijebe. No, šta je tu je, vidjet ćemo šta će se dogoditi na kraju” – izjavio je za naš portal predsjednik Udruženja Senad Fakt.

Predstavnici ovog Udruženja svoje otkriće su podijelili i s nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine od kojih još uvijek nisu zaprimili odgovor na svoj upit.