Novi iPhone 8 izlazi u oktobru 2017. godine, a fanovi ovog pametnog uređaja su već krenuli u akciju sa zauzimanjem svojih mjesta u redovima da bi bili među prvima.

Na nekoliko lokacija u Sjedinjenim Američkim Državama, ispred Apple prodavnica već su razvučeni šatori i čuvaju se prva mjesta za kupovinu koja će se desiti u oktobru. Uređaj će koštati skromnih 2000 dolara, a njegovi ljubitelji ne žele prepustiti ništa slučaju.

“Ja sam ovdje razvukao svoj šator, odmah ispred radnje na prvom dozvoljenom javnom prostoru. Dobro sam proučio zakon i do daljnjeg policija nema pravo da me dira. Koristim iPhone od njegovog prvog izdanja i ne želim ništa da rizikujem. Želim da budem među prvima ko će ga kupiti. Želim odmah da testiram nove featurse, appove i gadgete koji će izaći na novom iPhoneu. Ponijet ću i dodatni eksterni punjač kako mi ne bi nestalo baterije”, rekao je John Click, prvi kupac koji je došao na briljantnu ideju postavljanja šatora.

Njegov potez su, vidjevši njegovu snalažljivost i genijalnost, propratili i drugi, doduše na drugim mjestima širom zemlje.

No, da ljudska kreativnost i domišljatost evoluira i nadograđuje se, dokazuje i primjer Catherine Closed koja je došla na ideju parkiranja kamp kućice: “Johnova ideja je odlična, ali realno ima da još da se poradi na njoj. Primjera radi, on uopće nije mislio na hranu, jer je tu postavio šator. Gdje namjerava držati zalihe za utrku posljednjih mjesec dana. Sad možda izgleda lako, ali šta će se desiti tada? Ja sam parkirala kamp kućicu. Iznajmila sam ovo mjesto u prvoj parking zoni na popustu za nešto malo novca, nekih 3000 dolara. Podigla sam kredit od pet, a za ostatak sam kupila suhe hrane, konzerviranih namirnica i nešto osnovnih namirnica kao što su brašno, ulje i šećer. Na tome ću se držati zadnji mjesec, jer je moguće da, ako odete, izgubite mjesto”, kaže Catherine.

Neki od pričeknika su nam rekli da planiraju ovogodišnje slobodne dane godišnjeg odmora iskoristiti tada kad bude najveća frka i ugrabiti svoj primjerak iPhonea.

Priliku za sebe su vidjeli i američki beskućnici koji već sakupljaju novac da bi kupili iPhone za 2000, a odmah po izlasku iz reda ga prodali za između 5000 i 10.000 dolara koliko se predviđa cijena uređaja na crnom tržištu.

“Naša prednost je što nismo zauzeti. Nemamo posao i imamo dosta vremena. Dok ostali ljudi budu morali ići na posao, odvoziti i dovoziti članove porodice, djecu, mi možemo stajati u redu i čekati. Čim ga uzmemo, po izlasku iz prodavnice ga možemo prodati po znatno višoj cijeni i dosta mojih prijatelja beskućnika će pokušati naći te 2000 da bi zaradili duplo i više u roku jednog sata”, kaže Patrick Trolly njujorški beskućnik.