Pitari i proizvođači tepsija prvog dana 2017. godine održali su sastanak povodom dogovaranja cijena pita i tepsija. Otkako je svijeta i vijeka pita je bila skuplja od tepsije što je često predstavljalo problem proizvođačima tepsija. Ova godina postaje prekretnica i kako kažu predstavnici Udruženja pitara i tepsijara, donijet će mnoge društvene promjene i mnoge stvari će same po sebi više da se isplate.

”Poznato je da je cijena pite i tepsije odraz društvenog stanja i mi smatramo da prostim promjenama cijena možemo uticati na globalnu svijest društva i društveni napredak. Pita skuplja od tepsije je simbolizirala taj jedan fenomen u koji smo upali prije 20ak godina i nikako iz njega da izađemo. Najmanje što možemo da učinimo mi jeste da pokušamo cijenama uticati na razbijanje ovog fenomena i ulazak u bolje i zdravije društvo.” kaže Nusret Hadžiahmetosmanović, stari sarajevski pitar i tepsijar.

Stručnjaci kažu kako je za ekonomiju društva najbolje da su cijene pite i tepsije približno jednake, ali i da se ovakav damping cijena može pozitivno iskoristiti kako bi nekada imali jednaku cijenu. ”To nas vodi u društvo koje koristi trampu kao osnovni koncept kupovine i prodaje. Svi svjetski stručnjaci se slažu da ćemo se u skorijoj budućnosti vratiti trampi i da je sistem novca kakav poznajemo osuđen na propast.” kaže teoretički ekonomista Zlatko Parić i dodaje: ”Vi bukvalno onda možete praznu tepsiju zamijenuti za količinu pite koja može stati u tu tepsiju. Isto tako i rezervoar goriva, flašu vode, prazan stan za namještaj i slično.”

Narodna poslovica ”Skuplja pita od tepsije” tako ove godine postaje ”Skuplja tepsija od pite”.