Republičko javno tužilaštvo Republike Srbije je danas podiglo optužnicu protiv 27 građana koji su privedeni i za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo oštećenja javne imovine države Srbije.

Na teret ovih građana se stavlja oštećenje javne imovine, policijske opreme – čizama, koje su doživjele oštećenja prilikom udaranja demonstranata u glavu, na protestima u Srbiji.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić je tražio od glavne tužiteljice, Zagorke Dolovac da prekine svoj zavjet šutnje pod kojim živi posljednjih godina i oglasi se o ovoj temi.

Ona je ipak odlučila da ne prekine svoju dugogodišnju izolaciju, ali se oglasila putem šifrirane poruke koju je poslala direktno ministru unutrašnjih poslova, Nebojši Stefanoviću.

Poruku prenosimo u cjelosti:

“Dragi moji, ja sam se zavjetovala na šutnju i neću prekršiti svoju odluku. Međutim, saglasna sam s predsjednikom Vučićem o tome da su demonstranti brutalno napali i oštetili čizme naših hrabrih policajaca. Oni su goloruki, sa samo punom zaštitnom opremom, pendrecima, konjima, suzavcima išli na ovaj naoružani razgoropađeni narod. Njima je sada najteže. Jučer sam svojim očima izašla na teren da bi se uvjerila u dokaze koje su prikupili naši vještaci. Jednom policajcu je čak zubom skinuto četiri milimetra gume sa đona. Te scene užasa koje sam vidjela zasigurno neću zaboraviti dok sam živa. Stoga podržavam tužioce našeg tužilaštva da poduzmu sve aktivnosti koje će ove počinioce dovesti pred lice pravde, a policajcima koji su preživjeli ovakav horor želim brz oporavak i nove čizme”, stoji u šifriranoj poruci gospođe Dolovac.

Ministar zdravlja Republike Srbije, Zlatibor Lončar, je rekao da će se lično založiti da ti pripadnici policije dobiju najbolju psihološku njegu koju može dati Republika Srbija.

(FOTO: N1)