Turski inženjeri procjenjuju da bi mogli generisati 40 MW od energije okretanja Kemala Ataturka u grobu povodom desekularizacijskih politika koje sprovodi njegov nasljednik, Redžep Erdoan.

Prema procjenama firme Turkish Turbines, koja već dvanaest godina servisira pogone većih hidro- i termocentrala u centralnoj Turskoj, posmrtni ostaci oca turske državnosti Kemala Ataturka se okreću postojanom brzinom od 1200 rotacija po minuti. Inženjeri tvrde da bi postavljanjem generatora povezanog osovinom sa Ataturkovim stopalima “moglo proizvoditi do 40 MW energije na godišnjem nivou”.

“Pretpostavlja se da Ataturkov duh pokušava poslati signal iz zagrobnog života jer je trenutna politika Erdoanove vlade sve više protiv one sekularne, moderne Turske koju je on zamislio.” prokomentarisali su iz Turkish Turbinesa povodom skorašnjeg izbacivanja evolucije iz turskih udžbenika.

Dodatne prednosti instalacije elektrane na Ataturkov grob, koje su istakli inženjeri su i da je dobijena energija “zelena” i da se može korisno eksploatisati uz minimalno održavanje i investicije.

Još se ne zna hoće li turska vlada podržati ovaj projekat.