U Istočnom Sarajevu otvoren je prvi državni zatvor, koji će udomiti brojne bh. građane koji se odluče naći s one strane zakona. Zatvor je već dobio epitet „luksuznog hotela“, zbog svih standarda koje ispunjava i sadržaja koji će biti na raspolaganju zatvorenicima.

Turistička zajednica odlučila je u vrijeme ekonomske krize uzrokovane korona virusom, koji je najviše pogodio turistički sektor, upravo ove pogodnosti zatvora iskoristiti u promociju turizma u BiH. Svakom potencijalnom kriminalcu koji odluči vrele ljetne noći iskoristiti za neku kriminalnu radnju, turistička zajednica će podijeliti po vaučer, a sve u svrhu očuvanja turističko-smještajnog potencijala ovog zatvora.

„Osnovni moto kojim se Turistička zajednica vodi jeste spajanje ugodnog s korisnim. Budući da su ovi ljudi otvorili stotine novih radnih mjesta, smještajni kapaciteti novog zatvora su ogromni, usluga vrhunska, a ponuda u rangu s hotelom od bar četiri zvjezdice, mi smo odlučili to iskoristiti i upravo spojiti ugodno s korisnim. Svakom većem prijestupniku, čije krivično djelo bude zadovoljavalo boravak u jednom ovakvom objektu, dodijelit ćemo vaučer za mjesec dana boravka, plus poklon bon za vikend u VIP prostorijama“, rečeno je iz Turističke zajednice.

Odluku Turističke zajednice da i na ovaj način potakne patriotizam bh. građana i privuče ih da ovo ljeto provedu u Bosni i Hercegovini, pozdravili su i iz Vijeća ministara BiH. Kažu, to će definitivno doprinijeti očuvanju novih radnih mjesta, ali i upotpuniti neiskorištene smještajne kapacitete u potpuno novom objektu.

Ekipa portala Šatro dobila je priliku da razgovara i s prvim korisnikom vaučera u državnom zatvoru, koji ekskluzivno našim čitateljima prenosi prve utiske.

„Lijepo je, nema šta. Robijao sam ja i u Zenici, Foči, Ustikolini, ali ovo je top. Hrana je dobra. Prisustvovao sam i svečanom otvorenju, tu su zvaničnici, mediji, šampanjac se pije, ima mesa, svega. Zaista je čast biti u odabranom društvu i prvi zakoračiti u nešto što je od velike historijske važnosti za našu zemlju. Trudit ću se da sada ostanem što duže, a uvijek ću se vraćati ovdje sa zadovoljstvom. Želio bih zahvaliti policiji, turističkoj zajednici i ovim sjajnim vrijednim ljudima što su mi priredili ovo nezaboravno iskustvo“, rekao je Hakija Mešetarević Hase.