Nakon obilnih kiša koje su zahvatile glavni grad Bosne i Hercegovine u proteklim danima, Turistička zajednica Kantona Sarajevo je odlučila da uradi nešto za turiste koji će posjećivati Sarajevo u narednom periodu.

Naime, kako kažu iz ove institucije, na ovaj potez su se odlučili, jer prema prognozama kišno vrijeme ne planira stati i ništa se neće popraviti iako bi već trebali padati u nesvijest od vrućine.

“Nema druge. Mora se imati moderniji pristup. Sve svjetske metropole su svoju turističku ponudu prilagođavale vremenu i potražnji. Nema stajanja. Moramo se i mi prilagoditi. Stoga smo razmislili šta je to što turisti najviše traže u Sarajevu i došlo do zaključka da je to Baščaršija. Tamo je definitivno najveća koncentracija posjetitelja i tamo se dešava najviše tih turističkih, hodačkih tura. S ovom promjenom i mi smo se odlučili da napravimo svoj doprinos kako bi turistički radnici na čaršiji mogli nesmetano raditi i tako privređivati sebi, ali i cijeloj zajednici”, rekao je Nermin Muzur, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Također, rekli su nam iz Zajednice, u startu su naišli na neke od problema. Međutim, tvrde kako već imaju spremna rješenja i da ih ništa ne može pokolebati u njihovom nastojanju da se prilagode novim uslovima.

“Pa dobro, jeste, imamo malo problema što niko kod nas ne zna voziti te gondole. Lako je Veneciji. Oni su na vodi otkako znaju za sebe. No, ništa nije izgubljeno. Mi ćemo, za početak, poslati nekoliko desetina ljudi na edukaciju u Veneciju, a oni će to znanje moći da primijene u Sarajevu. Tako će turisti moći da gledaju čaršiju i kad budu potoci tekli njome”, dodao je Muzur.