Naselje Švrakino selo posljednja dva mjeseca zaslužno nosi titulu bastiona sarajevskog turističkog centra. Razlog enormne popularnosti i priliva stranih i domaćih turista su organizirani izleti na okupljalište švrakinske mladeži, popularnu Kotu.

Izleti u organizaciji novoosnovane turističke agencije Babuli & Sin uključuju trolejbusku kartu, pješačku turu na Kotu i ručak u pekari Arena, po jedinstvenoj cijeni od 210 KM.

„Mi smo nekako, kontas, htjeli da pruzimo svim ljubiteljima Svrakina priliku da vide najljepse sarajevsko naselje, kontas? Ja sam svog babulija pit’o: „Babuli, hoces li investirat u nesto bas dobro, da pokrenemo privredu, aaaa? Babuli, ti znas vrijednost jake privrede“. Moj babuli je odma’ prist’o. Jos samo ovaj problem s fiskalnom kasom da rijesimo“, za Šatro.info govori Braca, sin iz naziva turističke agencije Babuli & Sin.

Iako je agencija porodični biznis, u realizaciji izleta na Kotu učestvuju i Bracini prijatelji.

„Ja njih samo ovako preuzmem kad izađu iz trole, Elme mi. Postrojim ih po troje, ko u školi, Elme mi“, rekao nam je mladić koji se predstavio kao Brada.
Ka Koti turiste vodi mladi Bruca. Veliki pobornik medicinskih svojstava marihuane i zagovarač legalizacije i dekriminalizacije sve turiste nudi dimom prijateljstva iz Švrakinskog topa, unikatne cigarete domaće izrade.

„Svim turistima kažem da je život kretanje, ali da trebaju da stanu i ohanu kad ne vide gdje idu. Ima slijepaca kraj zdravih očiju. Uzimaju svoj teško zarađeni novac i misle da ulažu u privredu male zemlje stravične prošlosti, ali zapravo njihove devize jačaju postojeće i utvrđene sisteme opresije“, podvlači Bruca.

Prije slobodnog sata u sklopu kojeg su omogućene posjete lokalnom punktu Hitne pomoći, finale izleta na samoj Koti prolazi u znaku interaktivnog performansa Stan’ u kocku koji sve učesnike upoznaje s tradicijom i običajima Švrakinaca. Ovaj performans godinama usavršava Bruda, jedno od zaštitnih lica naselja.

„Stan’ u kocku je stari ritual u najboljem i najjačem naselju u gradu cijelom, a znale bi to i ove FGR pičke što ne smiju doći, znamo svi šta je bilo prošle sedmice! E ‘oćete kurac dobit Vijećnicu nazad! Kad Braca turistima uzme pare, dođu mi naduvani ovdje, pa je pos’o puno lakši, Gospodara mi! Postrojim ih sve, dede mi, stanu u kocku, pa idu šamari, skidanje tena, uzimanje mobitela, jebem im grob“, intenzivno naglašava Bruda.

Naselje je posjetio poznati jugoslavenski muzičar sa holandskom adresom. Njegov posjet je dokumentovan i bit će prikazan večeras u 22 sata ovdje.