Jediler turbe, u narodu poznato i kao turbe “Sedam braće”, nalazi se u sarajevskom naselju Bistrik, na početku ulice Širokača. Njegov nastanak veže se za daleku 1463. godinu i dolazak Osmanlija i sultana Mehmeda Fatiha u Sarajevo, a legenda o svjetlu koje se nadvija nad mezarima sedmorice braće po nevolji i danas je povod za posjete mnogobrojnih turista, ali i stanovnika Sarajeva. Osobe koje dođu posjetiti turbe često zamisle želju i ostave novac u turbetu kako bi im se želja ostvarila.

Kako Šatro info ekskluzivno saznaje, najveći broj posjetilaca ovog mjesta krajem augusta i početkom septembra su studenti Univerziteta u Sarajevu. Naime, kako su nam rekli čuvari, ovo je period kada studenti pokušavajući da daju uslov za narednu godinu i počnu da se hvataju čak i za najtanju slamku spasa.

“Ma joj sine vidio sam ja puno djece tako tvojih godina. Dolaze ovdje kad im krenu rokovi u septembru, pa to vriska, cika i plač ne bi li se upisali u narednu godinu. Meni ih baš nešto žao bude, jer ne valja se toliko nervirati, stres je loš a vi ste još uvijek mladi, bit će rokova i završit će se fakulteti. Al džaba, oni plaču pa plaču”, izjavio je za naš portal čuvar turbeta.

“Pa i ne stavljao pare u turbe i zamišljao želje kad ne znam ni po kojem zakonu studiram trenutno. Nemam pojma ni koliko rokova imam ni kad ih imam ni da li će mi dati da izađem. AL bitno je da SPUS ide redovno kod Bakira i skuplja političke poene. Oj Tito dragi ima li te, pomozi jadnim studentima”, rekao je za naš portal Amar Rok, student iz Sarajeva kog smo zatekli u blizini turbeta.