Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je na nedavnoj konferenciji za novinare nominovao Saudijsku Arabiju za međunarodnu nagradu za doprinos ljudskim pravima kroz nauku Andrei Sakharov.

Naime, nominaciji je prethodila velika borba vlade Saudijske Arabije na polju ljudskih prava i promicanja univerzalnih vrijednosti čovjeka i doprinos čovječanstvu.

U Saudijskoj Arabiji otvoren je Antiteroristički centar, kupljeno je 110 milijardi vrijednosti oružja iz SAD-a, objavljeno je ukidanje diplomatskih veza sa Qatarom, ali i zabrana nošenja dresa Barcelone na kojem se nalazi reklama Qatar Airwaysa.

Sve ovo je dovelo do nominacije Saudijske Arabije za ovu prestižnu nagradu.

“Ovo je država koja je, pored Amerike, dala najveći doprinos za sigurnost čovječanstva i borbu protiv terorizma. Ovako veliko ulaganje u sigurnost svijeta neke države se nije desilo odavno. Zato, nominujem Saudijsku Arabiju za nagradu Andrei Sakharov koju će vjerujem i dobiti bez ikakvih problema, s obzirom da je konkurencija, koja je inače odlična, ovaj put totalno irelevantna. Niko se nije borio protiv terorizma sa 110 milijardi dolara”, rekao je Donald Trump.

Spekuliše se da će Predsjednik Amerike uskoro poslati prvu damu SAD-a na kurs koji navodno postoji u Saudijskoj Arabiji za dobre žene državnika, gdje uče kako da zadovolje sve potrebe jednog važnog muškarca na poziciji.

Također, Kralj Selman bi mogao biti nominovan za Nobelovu nagradu za mir.