Trenutna situacija barem kada je sarajevki ogranak Trojke u pitanju nije ni malo bajna. Pripreme za lokalne izbore su u punom jeku, ali Trojka se suočila sa jednim ozbiljnim problemom koji lako može dovesti i do pucanja cijele koalicije. Kako mediji navode stranke Trojke se nikako ne mogu dogovoriti oko kandidata za načelničke pozicije u sarajevskim opštinama.

“Situacija jeste napeta u zadnjih nekoliko sedmica, ali mislim da možemo ovo dobro odraditi. Ne trebamo se puno svađati je mjesta ima za sve. Nije to kao prije kada smo prvi put došli na vlast malo nas je bilo i mogli smo fino rasporediti funkcije, ali sada je skroz druga priča. Ima nas dosta i svako za sebe hoće najbolje. Imamo problem, ali vjerujem da ćemo ga uspjeti riješiti bez nekog pretjeranog haosa”, rekao je Edin Forto, jedan od lidera Trojke.

Trojka je danas uputila i službeni zahtjev CIK-u da od ovih izbora svaka sarajevska opština ima po tri načelnika.

“Mi smo došli na ideju da bi bilo najbolje da svaka sarajevska opština od sada ima po tri načelnika. Mi se zovemo Trojka i tako bi i dijelili načelnike. Iz svake stranke po jedan i svi smo mirni. CIK-u smo poslali ovaj prijedlog i nadamo se da će ga usvojiti kako mi ovdje ne bi gubili energiju i vrijeme na međusobno prepucavanje. Neće to biti kao u Predsjedništvu BiH gdje je isto troje pa se ništa ne mogu dogovoriti. Ovamo će biti jedna sasvim druga priča. Nama je samo bitno funkcije dobro podijeliti da niko ne ostane zakinut”, dodao je Forto.