Lideri stranaka Trojke su se danas okupili na sastanku u Sarajevu, kako bi se dogovorili oko rasporeda redovnih sastanaka koalicije. Žele da imaju striktno definisan raspored do kraja godine kako bi sve bilo pod kontrolom.

“Želimo da što je više moguće kontrolišemo stvari unutar koalicije, zato nam je raspored redovnih sastanaka itekako bitan. Mnogo je ljudi u ove tri stranke i često nam se desi da neko uradi nešto mimo koalicionog dogovora, i želimo da te probleme dovedemo do minimuma. Ono što je također prioritet da pored ovih sastanak dogovorimo i redovne sastanke sa Čovićem i Dodikom oko koalicije u Federaciji i u državi”, rekao je lider Naroda i Pravde, Dino Konaković.

Danas je definisan tačan raspored sastanaka koji će imati tempo dva puta u mjesecu, što je dovoljno da se sve stavke definišu na vrijeme.

“Precizirali smo redovne sastanke ali tu je svakako ostavljena mogućnost vanrednih situacija ukoliko se nešto desi. Moramo biti spremni da brzo reagujemo i da što bolje kontrolišemo naše članstvo. Mi ćemo nakon svakog sastanka slati lokalnim odborima sve tri stranke izvještaj da ih instruišemo kako dalje da reaguju na terenu. Posebno me zanima kako će dinamika redovnih sastanaka teći sa Dodikom i Čovićem”, rekao je lider SDP-a, Nermin Nikšić.

Trojka ovim postupkom želi pokazati građanima da je prvi korak ka rješenju problema kontinuitet koalicionog rada, kako bi svaki sastanak imao temu razgovora i kako bi se mogao raditi neki progres, bez da se svaki sastanak vraća na staro.