Policijska uprava Novo Sarajevo, jučer je oko poslijepodnevnih sati lišila slobode troje maloljetnih lica inicijala A.K, F.S i M.K, koji se terete za remećenje javnog reda i mira, ugrožavanje kućnog reda i potencijalnog oštećenja tuđih pokretnih nekretnina.

“Hitrom akcijom odmah nakon prijave građana, za svega nekoliko minuta naše snage su uspjele lišiti slobode tri sumnjiva lica, koje smo spriječili u višestrukom počinjenju krivičnih djela. Akcija je sprovedena jučer oko 17:55 na lokalitetu Behdžeta Mutevelića, tačnije na igralištu kod džamije. Ovom prilikom zaista želim da pohvalim sve učesnike u akciji, koji su izvršili zadatak jako profesionalno i bez ikakvih posljedica”, govori Samir Marica, komandir policijske uprave Novo Sarajevo.

Svjedočanstvima očevidaca i policijskim izvještajima, jasno je definisano kakve su namjere maloljetnih prekršilaca bile u kojima su spriječeni.

“Oni su naime igrali fudbal na igralištu umjesto kućama na PlayStationu kao sva normalna djeca. Tako su direktno mogli ugroziti tuđe automobile, prozore na kućama a i povrijediti sebe prilikom pada na beton. Da ne govorimo o količini buke koju su proizvodili tokom igranja, što je jasno remećenje javnog reda i mira. Na ovaj način mi brinemo o toj djeci, ne daj Bože da padnu i razbiju koljeno ili šta već. Djecu moramo čuvati od svih potencijalnih prijetnji”, dodao je Marica.

Maloljetnicima prijeti kazna do čak tri godine nakon što postanu punoljetni, ukoliko se do svog 18. rođendana ne iskupe za ovo nedjelo i više nikada ne izađu na ulicu da se igraju.