Već preko godinu dana novo tramvajsko stajalište na Otoci stoji nedovršeno i bez ikakve informacije kada bi se moglo baciti u pogon. Danas je premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto, konačno objavio za koje će se svrhe koristiti.

“Izuzetno nam je drago kada nešto napravi neko iz Bosne i Hercegovine, a taj se kvalitet prepozna u čitavom svijetu. Ne samo da je prepoznat u svijetu, već od strane nekih od najvećih kompanija svih vremena. Najbolji pokazatelj tome je da smo uspjeli da prodamo stanicu, prije nego smo je uopšte pustili u pogon. Zainteresovani kupac dolazi iz SAD-a, i gotovo je nevjerovatno za šta će se ta stanica koristiti. Pravljena je za tramvaje, ali je dogurala daleko dalje”, ističe Edin Forto.

Svemirski program NASA je odlučio kupiti ovu stanicu, bez pitanja o cijeni niti šta je potrebno po pitanju papirologije, s obzirom na to da su svjesni koliko je to sve dodatno zakomplikovano u našoj zemlji.

“Slučajno smo vidjeli sponzorisan post o stanici u Sarajevu, za koju nismo mogli da vjerujemo da služi za javni prevoz. Takav monument treba da služi svemirskom programu, a ne da se obezvrjeđuje njen potencijal, tako što će se koristiti kao stajalište za obični puk dok čekaju prevoz. Ona stanica je idealna za pomoćnu rampu za lansiranju, jer mi već godinama aktivno tražimo i lokaciju u ovom dijelu Evrope, odakle bi mogli slati letjelice u svemir. Konačno smo je našli, i stavit ćemo je u pogon odmah”, kaže John Space, direktor NASA-inog programa za razvoj u Evropi.

Građani glavnog grada će uskoro imati priliku da skoro svakodnevno gledaju polijetanje manjih letjelica u svemir, a Vlada Kantona je prodala ovu stanicu za nevjerovatnih 165 KM, što je NASA uspjela da isplati u kešu, bez dodatnog kreditnog zaduživanja.