Ove sedmice u našoj zemlji su najavljeni veliki minusi, a posebno u Sarajevu, gdje će se temperatura spuštati i do čak -14 stepeni. Toplane Sarajevo su tim povodom odlučile da pošalju tople riječi podrške svim stanovnicima glavnog grada.

“Naše misli i srca su sada uz sve stanovnike Sarajeva, kojima i sami pripadamo, sa željom i nadom da živi preguramo narednih sedam dana, tokom kojih će biti ogromni minusi. Najavljene temperature od čak -14 nisu podnošljive za bilo kakav sistem grijanja, a kamoli za toplane. Znamo da će mnogi cvokotati i obolijevati u narednoj sedmici ali solucije nemamo. Ostaje nam jedino da pošaljemo toplu riječ podrške da vas ugrijemo oko srca, kada već nismo u mogućnosti da vam ugrijemo leđa, dlanove i vaše domove”, poručili su iz Toplana Sarajevo.

I sami građani su zabrinuti za naredne dane, te navode da se snalaze kako znaju i umiju kako bi pregurali ledene dane koji su pred nama.

“Ja se grijem na toplane, ali sam svjestan činjenice da me ni one ne mogu zaštiti od tog minusa. Dosjetljiv kakav i jesam, skontao sam da bih mogao zazidati sve prozore u stanu i tako spriječiti ulazak hladnog zraka. Kupio sam ciglu i maltu, i sada fino špahtlom nabacujem malter i spajam cigle. Neće mene ovaj minus uhvatiti nespremnog, predurao je Ramo rat, predurat će i ovu zimu živ i zdrav. Savjetujem građanima da urade isto pa ćemo kolektivno sve rušiti na proljeće i vratiti prozore”, ističe Ramo Fintaš, jedan od stanovnika Sarajeva.

Građani također kupuju i velike količine deka ali i itisona, kako bi na taj način pokušali malo ugrijati podove i suzbiti hladni zrak u svojim stanovima i kućama.