S vremena na vrijeme, obožavamo činjenicu da temporarno napustimo ovaj svijet i odemo negdje daleko, negdje tamo gdje se možemo sakriti od neimaštine, slabe financijske, ekonomske i političke situacije u našoj zemlji. Zato Vam donosimo Top 5 najboljih fikcijskih svjetova:

5. Međuzemlje
Tolkienov izmišljeni svijet goblina, vilenjaka, gremlina i ostalih bića nikoga nije ostavio ravnodušnim, pa neće ni Vas. Međuzemlje označava bojno polje sila dobra i sila zla, mjesto između raja i pakla, neba i podzemlja, dakle – Bosnu i Hercegovinu.

4. Hogwarts i svijet čarobnjaka
J.K. Rowling napravila je odličan posao kada je napisala Harry Potter franšizu i stvorila svijet pun čarolije čije priče nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Gradonačelniku Mostara, Ljubi Bešliću se toliko svidio da se sam okušao u tome, što ga je odvelo pred sud magije u Hogwartsu.

3. Westeros
Svijet George R.R. Martina koji je bazirao na bivšoj Jugoslaviji broji milijune i milijune fanova diljem planete. On je zemlje Balkana svrstao u Kuće, te ih prepustio na milost i nemilost prepune borbe i spletki, te ih ostavio da se bore za Željezni tron.

2. Nezavisna Republika Srpska
Svijet koji je stvorio jedan od današnjih najvećih fanatika Milorad Dodik i dalje graniči s lucidnošću, jer je toliko vremena i rada uložio u rad na njemu da je i sam počeo vjerovati da je stvaran.

1. Herceg-Bosna
Svijet Jadranka Prlića koji je stvorio prije 25 godina i dan-danas ostavlja trag i broji brojne fanove koji su, kroz sve ove poslijeratne godine, uvjereni da negdje zaista postoji Herceg-Bosna i da će jednog dana biti stvarna. Zanimljivo kako fikcijski svjetovi djeluju na nas ljude, zar ne?

Bonus:

Suverena i jedinstvena Bosna i Hercegovina
To je jedna zemlja koja bi prema svojim potencijalima, što prirodnim, što ovim drugim mogla biti bolja od Slovenije. Ne, ne bi mogla biti Švicarska. Za to treba 170 godina mira i cijeli bankarski sistem Švice, ali definitivno mala Austrija da. Njeni najveći fanovi obično žive u Švedskoj ili Saint Louisu (SAD) i najčešće u BiH ne dolaze više od jednom godišnje na 10 dana. Ostatak živi u Federaciji BiH i najčešće pripada kasnoj srednjo ili starijoj dobnoj skupini.