Ne postoji jedna osoba iz poslijeratne generacije kojoj u jednom trenutku nije prošlo kroz glavu da bi mogla napustiti Bosnu i Hercegovinu i otići negdje prema zapadu. Donosimo vam Top 8 razloga zašto trebate ostati i graditi svoju budućnost baš ovdje.

1. Nekažnjiva piraterija

Nekažnjiva piraterija glazbe, filmova, serija i ostalih stvari koje se mogu naći na internetu definitivno je jedna od najboljih stvari koja se nalazi u ovoj zemlji. To što vi internet koristite za Facebook, Instagram i Youtube je vaš problem i takav svjetonazor kontradiktoran je vašem odlasku iz ove zemlje.

2. Nema terorističkih napada

Svako malo na vijestima možete vidjeti kako se negdje na zapadu desio neki teroristički napad u kojem poginuo određeni broj ljudi. U Bosni i Hercegovini. Zadnji teroristički napad desio se prije 21 godinu, što statistički ukazuje na to da možete slobodno šetati ulicama Bosne i Hercegovine, dok u svijetu, a pogotovo u Americi, to ne možete.

3. Ne postoji zabrana pušenja na javnim mjestima

Kutija cigareta u prosjeku kod nas košta 5 KM, dok u svijetu cijena seže do 12 dolara, te postoji zabrana pušenja na javnim mjestima. Zamislite da naručite kafu, a oni vam ne daju da zapalite cigaretu. Katastrofa. Uz Moldaviju, Bjelorusiju i Srbiju možemo se pohvaliti da ga pušimo za najamnje novaca.

4. Jeftine cijene

Kafa kod nas je 1,50 KM, a u svijetu između 2 i 4 eura, što je apsurdno. Prosječnom Mostarcu trebale bi dvije plaće samo za kafe.

5. Nema ćevapa kao u Sarajevu

Da li možete zamisliti život bez ćevapa? Jedina gora stvar od života bez ćevapa je život s lošim, zapadnjačkim ćevapima. Ostanite i ne morate zamišljati, niti se dovodite u takve situacije.

6. Kriminalac uvijek pobjegao u nepoznatom smjeru

Ako ste kriminalac, onda je ova zemlja raj za vas. Možete opljačkati što god hoćete, bez šansi da budete uhvaćeni jer, što se tiče policije, vi ste otišli u nepoznatom smjeru i naša policija vas ne može uhvatiti ako joj ne kažete gdje ste pobjegli.

7. Svi su muško ili žensko, trećeg nema

Na zapadu je teško otvoriti usta, a da pritom nekoga ne uvrijedite. Vi ugledate djevojku, mislite žensko, ali se ona identificira kao pola žensko, pola android. Ugledate muškarca, on nije muškarac nego biseksualac koji se identificira kao jedna četvrtina Sioux indijanac, druga četvrtina reptil na dvije noge, treća četvrtina microsoft office i četvrta četvrtina vegan.

8. Ne postoji šansa za uspjeh i bogatstvo

Zapad vas može lako prevariti u smislu da se nadate da ćete jednog dana biti uspješni i/ili bogati i da ćete stvoriti nešto od svog života. U Bosni i Hercegovini nema nade za to, pa onda nema ni kajanja ni lažnog nadanja, što uveliko olakšava život da ga provedete u miru, rahatluku i bez stresa.