Kažu kada je čovjek mlad želi sve i odmah, te što učini u tim godinama to će da mu se reflektuje u starosti. Zanimalo nas je koje su to želje koje žele mladi u našoj zemlji, a detaljnim istraživanjem na oba uzorka smo došli do 98,7% tačnih podataka.

1. Dobiti status stranog državljanina – ova ambicija je sve češća kod mladih u našoj zemlji. Prazni stomaci, neostvarene karijere i loši idoli su najčešći razlozi odlaska naše mladosti u zemlje zapadnog svijeta. Jer, u Njemačkoj umjesto šišarika raste 100€.

2. Tetka iz Njemačke – slična ko prva želja, s tim da se odnosi na sklapanje braka sa starijim Švabom ili Švabicom, koji/a ima još svega nekoliko godina života a ostavlja iza sebe veliko bogatstvo.

3. Jala Brat i Buba Corelli – statistika potvrđuje da se svaka treća osoba u našoj zemlji bavi ili barem pokušava da se bavi hip-hop muzikom. Nakon nekoliko godina kokuznog undergrounda, odluče se za opciju pod nazivom “Uz’o pare”. Obično mnogo prije nego što ih imaju, pjevaju o skupim brendovima i markiranoj robi.

S Brenom svir’o, s oba Halida se slik’o

4. Javni sektor – kratko i jasno, učlanite se u stranku i posao u državnim strukturama je zagarantovan.

5. Bingo – trud i upornost se isplati, tako glasi jedna poslovica. Stoga nije ni čudno što masa mladih svaki petak redovno igra bingo, ne bi li tako jednom za sva vremena riješilo sve svoje probleme egzistencije.

6. Edin Džeko – istraživanje pokazuje da u Bosni i Hercegovini živi oko 1.856.273 profesionalna trenera i fudbalska stručnjaka, koji govore da bi oni to bolje od Džeke samo im se nije dalo. Postoje i oni koji još uvijek treniraju da bi postali ko oni, ali ih je samo trojica.

‘Ta će Džeko, ja ga na usta bac’o

7. Političar – riječ u kojoj spojite ugled, moć, novac, štelu, nekretnine, slavu, ime i egzistenciju u jedno. Dovoljan je pokazatelj da otprilike 67% mladih aktivno učestvuje u radu neke od mnogobrojnih političkih opcija.

8. Šiša bar – idealan posao za one koji ne vole puno da rade. Poreza nema, posla k’o u priči, a šiše nikad skuplje.

Ljepota od života

9. Taksi licenca od dede – privatluk o kojem sanjaju mnogi. Nema šefa, para dobra, biraš mušterije, piješ kafu kad god i ne moraš ići na posao, ako ti se ne da taj dan.

10. Stanovi na rentu – da je samo skontati način kako kupiti dva poslovna prostora i/ili stana da cijeli život kapa, a da ne moram iz kreveta.