Svi smo mi manje-više sirotinja. I ja, koji Vam ovo pišem za siću sam sirotinja. Baš zbog toga je važno ostati u kontaktu s ostatkom svijeta, što fizički, što psihički i barem na jedan zaboraviti da si sirotinja i biti turist. Donosimo Vam Top 10 destinacija za obići kad si sirotinja.

10. Mostar
Mostar je za sirotinju koja želi nešto vidjeti, ali da ne potroši previše ni vremena, ni volje, a ni novca. Dođete, vidite Stari most i odete kući. Kratko i jasno.

9. Makarska
Makarska Vam dođe kao Zapadni Mostar s morem. Tamo idete ako želite vidjeti Mostarke koje već znate, samo ovaj put da ih gledate u kupaćim kostimima.

8. Sarajevo
Od Vječne vatre kreneš ulicom pravo, odeš u baščaršiju, pojedeš peticu ćevapa s lukom i vratiš se kući. Baš kao i u Mostaru; kratko i jasno.

7. Split
Lagano izlazimo s prostora Bosne i Hercegovine i krećemo prema Hrvatskoj. Ovo je već za sirotinju koja ima malo više para od ostale sirotinje. Odete u Split, bacite krug po rivi, vidite Dioklecijanovu palaču i popijete kafu.

6. Dubrovnik
Dubrovnik je dosta jednostavan. Odete vidite zidine i vratit se kući. Ako ste u boljoj financijskoj situaciji od ostale sirotinje, možete popiti i jednu kafu.

5. Venecija
Izlazimo s Balkana i krećemo prema Italiji. U Italiji ukoliko imate djevojku i želite da je očarate za male pare, odvedite je u Veneciju. Malo šetnja, malo mostića i ne može da Vam ne da, nema te šanse.

4. Istanbul
Istanbul u Turskoj primamljiva je ponuda za svu sirotinju koja želi nešto vidjeti. Aja Sofija, džamije i Grand Bazar ostavit će Vaše oči ispunjene blistanjem, a novčanik praktički netaknut.

3. Beograd
Beograd je definitivno najprimamljivije mjesto gdje želite odvesti svoju djevojku, a da ne potrošite praktički ni deset maraka. Odete, vidite Knez-Mihajlovu ulicu, odvedete je na Kalemegdan i dosta joj. Sve i da joj nije dosta, već se umorila od hodanja. Nema da ne da, baš kao u Veneciji.

2. Amsterdam
Amsterdam je već viša liga za dobrostojeću sirotinju. Tamo odete da bi isprobali sve, vidjeli svašta i vratili se kući. Ukoliko volite probati razne stvari, Amsterdam je definitivno najbolja opcija za Vas.

1. Google-Earth
Google-Earth je besplatna aplikacija pomoću koje možete preko interneta pogledali unutar bilo kojeg grada i virtualno prošetati ulicama bez da ste potrošili jednu jedinu marku. Definitivno najbolja opcija za sirotinju kao ja i kao Vi.