Po ko zna koji put, sanacija tunela Crnaja bi trebala konačno ove sedmice. Iz Cesta Federacije BiH poručuju, kako su pronašli modus da odrade posao bez blokiranja saobraćaja.

“Tunel Crnaja je žila kucavica autocestovnog saobraćaja, koja spaja Bosnu s Hercegovinom. Ovo je jedini putni pravac u ovom dijelu zemlje koji je prohodan za saobraćaj, i zbog toga nam je važno da cirkuliše i tokom radova. Do sada smo nekoliko puta pokušali započeti radove, ali nismo znali šta da iskoristimo kao alternativni pravac kretanja, jer na ovom potezu ne smije doći do obustave saobraćaja”, ističe Jure Kilometar, koordinator projekta sanacije tunela Crnaja.

U moru ponuđenih rješenja, jedan se istakao kao pravi izbor, koji će odmah biti stavljen u upotrebu tokom izvršenja radova.

“Prvenstveno smo razmišljali da putnike prebacujemo splavovima duž rijeke, tokom sanacije tunela. A onda smo skontali da bi to napravilo kolaps u vodenom saobraćaju, jer kanjon nije toliko širok, a splavova bi bilo mnogo. Onda smo se odlučili da građane prebacujemo preko onog piklića iznad tunela na magarcima. Doduše, činjenica je da će to biti malo ekstremno, ali je jedina alternativa koja nam je preostala”, dodaje Kilometar.

Za potrebe transporta građana, angažovat će se magarci iz čitave zemlje, koji će raditi u tri smjene kako bi saobraćaj mogao cirkulisati 24 sata na dan.