Thompsona, Merlina i Čorbu vjerovatno poznajete kao izuzetne umjetnike koji već decenijama rade na razvoju muzičke kulture Balkana. Ono što vam je još poznatije jesu njihovi nastupi koji promovišu mir i ljubav od kojih su bolji i iskreniji jedino oni održani tokom Woodstocka.

Budući da su rijetko kada govorili o svojim političkim stavovima, znamo da im je jedini cilj proizvodnja dobre muzike i širenje istinske međunacionalne ljubavi. Šuškanja o velikoj zajedničkoj turneji ova tri umjetnika nas ne trebaju iznenaditi jer svaki od njih, u svojoj domovini radi na povećanju ljubavi i tolerancije, shodno tome, zajednički nastupi su samo stepen dalje u njihovom ličnom i profesionalnom razvoju.

Thompson već najavljuje da jedva čeka da pjeva “Bosnu” pred sarajevskom publikom, a “Sude mi” pred srbijanskom. Merlin se raduje izvođenju “Da te nije Alija” u susjednim nam državama, a Čorba planira da pored pjevanja svojih velikih hitova održi i kratki govor o izgradnji mira i ljubavi u regionu.

“Balkan Evropi poručuje da mi ovdje nismo fašisti i nacisti, postoje vrednote zbog kojih živimo, postojali su ljudi koje nikad nećemo zaboraviti i postoje snovi kojih se nikad nećemo odreći. Ovaj dio kontinenta stvoren je na našoj krvi i muci!”

Turneja je najavljena za narednu godinu, a do tada se akteri iste nadaju da će imati vremena da snime i duet u vezi kog se godinama dogovaraju radnog naziva “Za Balkan jak spremni”.