Udruženje tetki iz Njemačke “Crveni H&M džemper za malog od sestre” pokrenulo akciju kažnjavanja svoje rodbine koja je ostala da živi u Bosni i Hercegovini, tačnije onih mlađih koji ih se stide u većini slučajeva, jer ne žele da ih prihvate na Facebook.

“Mi djeci svoje braće i sestara svake godine donesemo novu garnituru odjeće, tena, parfema, ostavimo šta para i oni nama ovako vraćaju. Srame nas se stide, ne žele da nas prihvate na Facebook-u i nervira ih kada im ostavljamo komentare na svaki mogući post koji objave. Pa postovi i jesu tu da se komentariše i razgovara, nije samo da mi gledamo kako oni pišu. Šta trebamo mi dijasporci samo da čitamo i klimamo glavom, a oni da se prave pametni kompleksaši”, poručuje Zejna Minken, predsjednica udruženja.

Tetke su spremne zavrnuti sve pipe dok ih rodbina masovno ne prihvati na Facebook-u, kako bi konačno dobile svoja minimalna prava koja traže.

“Znamo mi da oni nas ogovaraju svakodnevno i ismijavaju se na račun naših profilnih slika sa cvjetićima okolo i statusima za dobro jutro. Ali nema veze, mi smo navikli jer oni nama u suštini zavide. Mi kao tetke iz udruženja smo se dogovorile da više ni marke nećemo poslati dok nas svi ne prihvate među prijatelje. I nije samo to dovoljno, potrebno je da nam odgovaraju na sve poruke koje im ostavimo, a ne da nas iskuliraju, a drugima da pišu i započinju konverzaciju. Dakle dok se ovo ne riješi nema više džempera, tena i para iz Njemačke, neka zaborave”, dodala je Minken.

Tetke će također stopirati i redovne donacije penzionerima, kako bi i preko nana udarile na svoju užu i širu rodbinu, i tako napravile konkretan pritisak.